Egyesület – ARKME

Az ARKME egyesület és a Szent István Ház rövid története

 

Az Angliai Római Katolikus Magyarok Egyesülete (ARKME), az Egyesült Királyságban bejegyzett karitatív szervezet, 1954-ben alakult, akkori magyar emigránsok közös munkája eredményeként. Az egyesület nagylelkű adományokból néhány évvel később házat vásárolt a Notting Hillen, amelyet Mindszenty Háznak nevezték. A Mindszenty Ház évtizedeken keresztül szolgált otthonául az egyesületnek, helyszíne volt a magyar nyelvű szentmiséknek, és nyitva állt minden magyar ember előtt, vallási hovatartozásra való tekintet nélkül.

 

Hazánk 2004-ben csatlakozott az Európai Unióhoz, és az ezzel járó szabad beutazás nagy számú, főleg fiatal honfitársunkat vonzotta az Egyesült Királyságba, elsősorban Londonba. 2006-ra már látszott, hogy a Mindszenty Ház, méreténél fogva, nem lesz hosszútávon alkalmas a feladata ellátására. Ezért az egyesület akkori vezetői úgy határoztak, nagyobb otthont keresnek a közösségnek.

 

Így 2007-ben az ARKME eladta a Mindszenty Házat, és egy lényegesen nagyobb, három szintes régi iskolaépületet vásárolt meg a nyugat-londoni Ealing kerületben. Jelentős felújító és átalakító munkálatokat követően, a Szent István királyról elnevezett új ház 2008 áprilisában hivatalosan is megnyitotta kapuit. Egyesületünk számára az új otthon többet jelentett egyszerű költözésnél: léptékváltás történt. Míg korábban a Mindszenty Ház jószerével csak vasárnaponként volt nyitva, a Szent István Ház adottságai lehetővé tették, hogy a hét minden napján nyitva tartó vallási, közösségi és kulturális teret hozzunk létre, állandó személyzettel.

 

Egyesületünk célja hogy a Szent István Ház helyet biztosítson minden angliai magyarnak, akik minőségi, értékes és színes programokkal szeretnék eltölteni szabadidejüket. Házunk kínál különféle vallási, kulturális, hagyományőrző és szórakoztató programokat, valamint együttműködünk más magyar szervezetekkel, egyesületekkel, melyek a programjaik jellegétől függően, jutányos áron, vagy akár térítésmentesen jutnak hozzá termeinkhez és használhatják a Ház kínálta infrastruktúrát.

 

Vallási programjaink

Egyesületünk szorosan együttműködik a Miasszonyunk Angliai Magyar Római Katolikus Főlelkészséggel. Bár a két szervezet egymástól jogilag független, látogatóink sokszor nem is tudják hogy a kettő nem egy és uyanaz. A Szent István Ház ad otthont a Lelkészségnek mely irodái mellett nálunk működteti a Szent Erzsébet kápolnát, melyet mindannyian a Ház szívének tartunk. Emellett egyesületünk a mindenkori lelkész számára lakhatást biztosít, amennyiben erre igény mutatkozik.

 

A Szent István Házban minden hónap első és harmadik vasárnapján magyar nyelvű római katolikus szentmisét mutat be a londoni magyar főlelkész, jelen esetben Csicsó János atya. A hónap első vasárnapján a klasszikus magyar népénekekkel kísért szentmise délelőtt 11 órakor kezdődik, melyet követően magyaros ebéddel várjuk a vendégeinket. Minden hónap harmadik vasárnapján, a délután 3 órakor kezdődő szentmisét a közösségünk ifjúsági zenekara kíséri.

 

Szintén magyar nyelvű szentmisét hallhatnak a hívek minden nagyobb egyházi ünnep idején, többek között Karácsonykor és Húsvétkor is. Egyesületünk éves legnagyobb ünnepe a Szent István Ünnep, melyet hagyományosan szeptember hónap első vasárnapján tartunk. Szintén hagyomány, hogy erre az alkalomra egy jeles magyarországi egyházi személyt hívunk meg főcelebránsnak.

 

Vallási programokat kínálunk a hétköznapokban is. Kedd esténként a fiatalok számára szentmisét, imaórát és katekézist tart János atya, míg szerdánként délelőtt találkozik a Rózsafüzér Társulat.

 

Nagyobb ünnepeinkre készülvén lelkigyakorlatos napokra várjuk a testvéreket. Adventben és Nagyböjtben. János atya mellett meghívott papok és szerzetesek, illetve közösségünk tagja működnek közre.

 

 

Kulturális programjaink

Egyesületünk a Szent István Ház adottságait kihasználva igyekszik változatos kulturális programokat szervezni. Szervezünk filmklubot, irodalmi esteket, komolyzenei hangversenyeket (melyeken rendszeresen fellép saját kórusunk), illetve előadásokat és beszélgetéseket különböző témákban.

 

A Filmklub 2009 óta működik. Az évek során bemutattunk magyar és külföldi játékfilmeket, vallási témájú filmeket, illetve dokumentumfilmeket. Ezeket legtöbbször az éppen aktuális események alapján válogatjuk (pl. vallási és nemzeti ünnepek), de sokszor választunk olyan darabokat is, melyet a közönség nem, vagy csak ritkán láthat televízióban, moziban. Alkalmanként különleges filmnapokat is szervezünk, ilyenkor vagy egy hosszabb film kerül bemutatásra (pl. Tarr Béla), vagy egy-egy trilógiát lehet megnézni (pl. Kieslowskitól a Három szín). A Szent István Házban kivetítő és megfelelő hangtechnika áll rendelkezésre a filmek jó minőségű levetítésére.

 

Irodalmi Estet évente 3-4 alkalommal szervezünk. Az estek témája lehet akár egy-egy költő, kor, műfaj, vagy éppen témakör is. Az estre ellátogatók felolvasnak egy-egy -az adott témába illő- művet, melyet utána közösen megvitatunk. Természetesen szívesen látjuk azokat is, akik felolvasni nem kívánnak, csak hallgatni a műveket, és részt venni a beszélgetésben. Irodalmi Estjeinket a Ház könyvtárában, baráti hangulatban tarjuk.

 

Kórusunk a Szent István Kórus 2013 februárjában alakult, Kaposi Gergely karnagy vezetésével. A cél az volt, hogy összefogjuk a Londonban élő, énekelni szerető honfitársainkat. A kórus alakulása óta a főbb egyházi ünnepeken színesítette a szentmiséket, illetve fellépett a Szent István Ünnepeken, és a különféle hangversenyeken. 2013 óta a londoni élet viharai kórusunkat is érintették, sokan elköltöztek vagy pedig munkaügyi és egyéb okokból nem értek rá rendszeres próbákra járni. Jelenleg csak különleges alkalmakkor hívjuk össze kórusunkat, hogy egy gyors próbával már ki is állhassunk a hallgatóság elé.

 

Az utóbbi esztendőkben több koncert is volt a Szent István Házban. 2013 februárjában felavattuk az új orgonánkat, melyen Kaposi Gergely játszott, a Szent István Kórus közreműködésével. Szeptemberben (2013) fellépett nálunk a magyar és lengyel tagokból álló Konvalia Quartet, decemberben pedig egy adventi hangversenyt adtunk. Nem csak klasszikus zenével várjuk az érdeklődőket: fellépett a Szt István Házban többek között a Bohém Ragtime Jazz Band és a Budapest Ragtime Band is, de szintén a Házban koncertezett Bereczki Zoltán EMeRTon-díjas színész, énekes is a StageInLondon szervezésében.

 

 

Hagyományőrző és szórakoztató programjaink.

 

A Szent István Házban próbál a Szeredás Néptánccsoport, mely 2014-től a Ház hivatalos táncegyüttese. Az csapat rendszeresen fellép a Szent István Ház programjain, de máshol, más rendezvényeken is bemutatják, népszerűsítik a magyar néptáncot, és népzenét. Az együttes évente 2-3 alkalommal Táncházba várja az érdeklődőket, ahol élő zenei kísérettel lehet egyszerűbb táncokat megtanulni, és közösen táncolni.

 

Népszerű programjaink közé tartoznak a zenés, táncos, vacsorával egybekötött bálok. Évente 5 alkalommal várjuk a vendégeinket a Farsangi Jelmezes Bálba, a Pünkösdi Bálba, a Szüreti Bálba, Húsvéti Locsoló Bálba valamint a Disznótoros Lakomára. Egy-egy ilyen alkalmon több mint száz főt látunk vendégül, akik a háromfogásos, magyaros vacsora és magyar borok elfogyasztása után együtt táncolhatnak. Aki pedig énekelni is szeret, azoknak jó hír, hogy idéntől újra szervezünk Karaoke Esteket, ahol bárki, aki csak meri, kipróbálhatja a hangját a mikrofon mögött.

 

A 2014-es esztendőbe indítottuk útjára a Társasjáték Klubot, melynek keretében az év során többféle különböző játékban mérhették össze tudásukat és ügyességüket a résztvevők. Szintén ebben az évben került megrendezásre a Szent István Ház első sporteseménye, az Asztalitenisz Bajnokság, öt csoportban húsz induló versengett két héten át az első díjért.