Hadik – filmbemutató ápr.21-én, 14.00 órától

Jó néhány történelmi alakunkra nem irányul méltó figyelem sem az iskolai oktatásban, sem a közbeszédben. Közéjük tartozik a páratlan életutat bejárt Hadik András is, aki egy felvidéki kisnemesi családba születve az Udvari Haditanács elnökévé vált, majd 1774 és 1790 között ő volt a Habsburg Birodalom első számú katonai vezetője.
1757-ben, a hét éves háború idején pedig Mária Terézia kérte fel, hogy huszáregységeivel titokban nyomuljon fel egészen Berlinig, majd Nagy Frigyes porosz király távollétében foglalja el és sarcolja meg az ellenséges fővárost, ezzel is megalázva, valamint csökkentve az uralkodó befolyását. A film a Berlinig tartó hadjáratot egyfajta lovas road movie-ként meséli el, a menetelés közben a huszárok újra és újra ellenségekkel találják szembe magukat, így a Hadik nem fukarkodik a látványos akciójelenetekben, amelyek a legjobb történelmi és kalandfilmek színvonalát idézik.

Szikora János rendező nem rejti véka alá a film üzenetét, árad a képsorokból és a párbeszédekből az a fajta patriotizmus, amely a hasonló amerikai és a nyugat-európai történelmi filmeknek mindig is a sajátja volt. A Hadik egy Dumas-adaptációhoz hasonló, bohém, játékos, minden korosztályt megszólító kalandfilm. /Origo/

A bemutatón jelen lesz velünk az amúgy londonban élő Gróf Hadik András is, aki a filmben szereplő Hadik tábornok egyenes leszármazottja.

Belépés ingyenes, minden érdeklődőt szeretettel várunk!
Magyar történelmi kalandfilm, 108 perc, 2023 Rendező: Szikora János
A filmet magyarul és angol felirattal vetítjük.