Miserend

FELHÍVÁS

Az Angliai Római Katolikus Magyarok Egyesülete (ARKME) valamint az Angliai Római Katolikus Főlelkészség tisztelettel értesíti Önöket, hogy a koronavírus okozta járványügyi helyzet miatt a Szent István Házban határozatlan időre minden közösségi, kulturális és vallási programot felfüggeszt, beleértve a hétköznapi és vasárnapi szentmiséket is.
A vidéki szentmisék sem lesznek megtartva. Kérjük értesítsék eme intézkedésekről azokat, akik ezen alkalmakkor ott szoktak lenni.

A Szt István Házzal kapcsolatos ügyekben (események, szállásfoglalás, stb.) az alábbi emailcímen lehet érdeklődni az ügyintézőnél: info@szentistvanhaz.org

Lelkészségi kérdések tekintetében bátran forduljanak János atyához az alábbi elérhetőségek egyikén:
07904864431 hungarian.chaplaincy@btinternet.com     

Köszönjük megértésüket!

Reméljük mihamarabb viszontláthatjuk Önöket.
Addig is vigyázzanak magukra és egymásra!

LONDON
Szent István ház
:
Minden hónap első és harmadik vasárnapján, délelőtt 11.30 órakor.
Minden hónap második szombat: fél 5-kor Rózsafüzér és szentmise.
Cím: 62 Little Ealing Lane, W5 4EA, London

A délelőtti 11.30 órás misék után meleg ebéddel szolgálunk. Mindenkit szeretettel várunk!

London – South Croydon: Minden hónap utolsó vasárnapján, déli 12 órakor. Cím: St Gertrude templom, 46 Purley Rd, CR2 6EY, London

További misehelyszínek:  Bristol, Cambridge, Luton
Az itteni szentmisék időpontjai nem állandóak, a pontos dátumokat mindig az aktuális Értesítő tartalmazza.

Amennyiben más városokban új magyar közösség formálódik, és szeretnének szentmisére is egybegyülni, szíveskedjenek jelezni.

A szentmisék előtt minden helyszínen lehetőség van a szentgyónást elvégezni.

 HIRDETÉSEK

Tudtad, miért egy 15. századi szent a gépjárművezetők védőszentje?

Római Szent Franciska Szent Péter és Szent Pál mellett Róma társvédőszentje, és 1925-től az autóvezetők védőszentje is. A császári fórumokon álló temploma körül minden évben megáldják a sofőröket és gépjárműveiket.

Az 1384-ben született lányban már gyermekkorában felébredt a vágy, hogy életét Istennek szentelje. Ennek ellenére engedelmeskedett apjának, aki 13 éves korában férjhez adta. Hat gyermeke született, három közülük születésekor meghalt, ketten pedig a pestis áldozatai lettek.

A család Róma Trastevere városrészében élt. Franciska férje egy háborúban súlyosan megsérült, de felesége kitartó ápolásának köszönhetően életben maradt. Házukat ellenséges csapatok kifosztották, Franciska a ház épen maradt részében kórházat rendezett be, és a sebesültek és betegek ápolásával enyhített a sok szenvedésen. Hűséges feleségként haláláig ápolta férjét, és közben gondoskodott a város szegényeiről, koldult is számukra az utcákon.

1425-ben megalapította a bencés harmadrendet, az obláták közösségét. A rend tagjai Szent Benedek szabályai szerint, de fogadalomtétel nélkül éltek, s karitatív szolgálatokat végeztek. Franciska csak 1437-ben, férje halála után lépett be a rendbe.

Franciskát 1608-ban avatta szentté V. Pál pápa. Március 9-i emléknapját már a következő évben fölvették a római kalendáriumba. Róla nevezték el a császári fórumok területén álló korábbi Santa Maria Nova-templomot, amelyet ma már Római Szent Franciska-templom néven ismerünk.

Szent Franciska Péter és Pál apostollal együtt Róma társvédőszentje, és őt hívták segítségül pestisjárvány idején, valamit a purgatóriumban szenvedő lelkek megsegítésére.

1925-ben XI. Piusz pápa az autóvezetők védőszentjévé nyilvánította, mert őrangyala minden útjánál ott volt mellette, vigyázott rá, fényt gyújtott előtte, hogy éjszaka is lásson. A hagyomány úgy tartja, képes volt a bilokációra is, vagyis egyszerre két helyen jelen tudott lenni.

A sofőrök és a gépjárműveik megáldásának szokása 1928-ban kezdődött, és a ’30-as években nagyon népszerű volt az olasz fővárosban. Bár mára már sokat veszített népszerűségéből, még nem tűnt el teljesen: március 9-én a római autóvezetők ma is összegyűlnek a Szent Franciska-templom körül, hogy áldást kapjanak.

Forrás: Magyar Kurír