Lelkészségi Hirdetések

!FELHÍVÁS!

Az Angliai Római Katolikus Magyarok Egyesülete (ARKME) valamint az Angliai Római Katolikus Főlelkészség tisztelettel értesíti Önöket, hogy a koronavírus okozta járványügyi helyzet miatt a Szent István Házban határozatlan időre minden közösségi, kulturális és vallási programot felfüggeszt, beleértve a hétköznapi és vasárnapi szentmiséket is.
A vidéki szentmisék sem lesznek megtartva. Kérjük értesítsék eme intézkedésekről azokat, akik ezen alkalmakkor ott szoktak lenni.

A Szt István Házzal kapcsolatos ügyekben (események, szállásfoglalás, stb.) az alábbi emailcímen lehet érdeklődni az ügyintézőnél: info@szentistvanhaz.org

Lelkészségi kérdések tekintetében bátran forduljanak János atyához az alábbi elérhetőségek egyikén:
07904864431 hungarian.chaplaincy@btinternet.com     

Köszönjük megértésüket!

Reméljük mihamarabb viszontláthatjuk Önöket.
Addig is vigyázzanak magukra és egymásra!


ÉSZAK-ANGLIAI, SKÓCIAI, íRORSZÁGI SZENTMISÉK és HÍREK

Szeretném kérni a magyar katolikus testvéreket, akik Manchester, Liverpool, Nottingham, Birmingham, Cardiff, Bradford, Glasgow, Edinburgh, Dublin városokban élnek és igénylik a magyar nyelvű lelkipásztor jelenlétet: szentmisét, szentség kiszolgáltatást, kérem, előre jelezzék!

Egyházi ügyekben, kérem, vegyék fel a kapcsolatot a londoni Főlelkészséggel.

János atya

LONDONI GÖRÖGKATOLIKUS SZENT LITURGIÁKON VALÓ RÉSZVÉTEL LEHETŐSÉGE: 

A magyar nyelvű szertartásokat a londoni ukrán görögkatolikus
székesegyházban tartják (lásd helyszín alább a hírdetésben).
 
A szertartásokra és az utánuk következő beszélgetésekre szeretettel várnak
mindenkit! A Szent Liturgiák utáni beszélgetéseken lehetőség nyílik
egymást megismerni, kérdezni, gondolatainkat, tapasztalatokat
megosztani.
 
Helyszín:
Ukrainian Catholic Cathedral of the Holy Family in Exile
Duke Street – corner of Weighhouse Street | Mayfair, London
Érdeklődni, bővebb információt Sándor atyától lehet kérni: helynok@hd.gorogkatolikus.hu

Tudtad, miért egy 15. századi szent a gépjárművezetők védőszentje?

Római Szent Franciska Szent Péter és Szent Pál mellett Róma társvédőszentje, és 1925-től az autóvezetők védőszentje is. A császári fórumokon álló temploma körül minden évben megáldják a sofőröket és gépjárműveiket.

Az 1384-ben született lányban már gyermekkorában felébredt a vágy, hogy életét Istennek szentelje. Ennek ellenére engedelmeskedett apjának, aki 13 éves korában férjhez adta. Hat gyermeke született, három közülük születésekor meghalt, ketten pedig a pestis áldozatai lettek.

A család Róma Trastevere városrészében élt. Franciska férje egy háborúban súlyosan megsérült, de felesége kitartó ápolásának köszönhetően életben maradt. Házukat ellenséges csapatok kifosztották, Franciska a ház épen maradt részében kórházat rendezett be, és a sebesültek és betegek ápolásával enyhített a sok szenvedésen. Hűséges feleségként haláláig ápolta férjét, és közben gondoskodott a város szegényeiről, koldult is számukra az utcákon.

1425-ben megalapította a bencés harmadrendet, az obláták közösségét. A rend tagjai Szent Benedek szabályai szerint, de fogadalomtétel nélkül éltek, s karitatív szolgálatokat végeztek. Franciska csak 1437-ben, férje halála után lépett be a rendbe.

Franciskát 1608-ban avatta szentté V. Pál pápa. Március 9-i emléknapját már a következő évben fölvették a római kalendáriumba. Róla nevezték el a császári fórumok területén álló korábbi Santa Maria Nova-templomot, amelyet ma már Római Szent Franciska-templom néven ismerünk.

Szent Franciska Péter és Pál apostollal együtt Róma társvédőszentje, és őt hívták segítségül pestisjárvány idején, valamit a purgatóriumban szenvedő lelkek megsegítésére.

1925-ben XI. Piusz pápa az autóvezetők védőszentjévé nyilvánította, mert őrangyala minden útjánál ott volt mellette, vigyázott rá, fényt gyújtott előtte, hogy éjszaka is lásson. A hagyomány úgy tartja, képes volt a bilokációra is, vagyis egyszerre két helyen jelen tudott lenni.

A sofőrök és a gépjárműveik megáldásának szokása 1928-ban kezdődött, és a ’30-as években nagyon népszerű volt az olasz fővárosban. Bár mára már sokat veszített népszerűségéből, még nem tűnt el teljesen: március 9-én a római autóvezetők ma is összegyűlnek a Szent Franciska-templom körül, hogy áldást kapjanak.

Forrás: Magyar Kurír