Kép- és hangtechnikai beruházás – beszámoló

Az Angliai Római Katolikus Magyarok Egyesülete közösségi házának, a Szent István Ház nagyterme, a Mindszenty-terem kép- és hangtechnikai felújításon esett át amelyre egy pályázat útján kerülhetett sor. Célunk az volt ezzel a pályázattal, hogy a terem infrastruktúráját amennyire lehet, felfrissítsük, modernizáljuk, hogy ez a központ ezáltal műszakilag is úgymond a saját lábára állhasson.

A Bethlen Gábor Alap Zrt. jelentős, 1.5M forintnyi támogatásának köszönhetően sikerült egy olyan kép- és hangrendszert beszerelni, amely multifunkcionális (megfelel úgy a vallási rendezvényeinknek, szentmiséknek, előadásoknak akárcsak a rendszeres filmvetítéseknek egyaránt) és ugyanakkor egyszerű a használata.

A kivitelezés eredményesen megtörtént 2019 december 16-17 között. A régi, használt hangfalak leszerelésre kerültek, helyettük 2db új Martin CDD típusú hangfal lett fölszerelve. Filmvetítésekkor és zenei-alapú programokon eddig nagyon hiányoltuk a mélynyomó (subwoofer) létét, ezzel a projekttel egy Mackie Thump 18s típusú aktív mélynyomót is beszereltek, ami jelentősen hozzáadott a zenei-alapú programjaink minőségéhez.

A meglévő erősítőt, keverőt, kábelmentes mikrofon egységet és mikrofonokat egy külön, erre a célra elkészített úgynevezett rack-szekrénybe „ágyaztuk be”, amely ízlésesen illeszkedik a terem esztétikájához.

A vezeték nélküli (kézi és csiptetős) mikrofonokat beüzemeltük és összekötöttük az új rendszerrel, ami lényegesen megkönnyíti a mozgást a színpad körül a teremben.  A hangfalaknak, most, hogy fölkerültek a földről a falra, sokkal nagyobb a hatásfokuk. 

Lényeges változás az új kivetítőnk fölszerelése. A képminőségnél, a felbontásnál látszik igazán a különbség. Filmbemutatókat, filmklubokat szervezvén igazán fontos, hogy az a bizonyos film élvezhető legyen a szemnek és ne a gyönge felbontás és homályos kép miatt bosszankodjon a néző.

Köszönet mindazoknak, akik a projekt előkészítésében és kivitelezésében részt vettek és külön köszönet támogatónknak, a Bethlen Gábor Alap Zrt.-nek a pályázat kedvező elbírálását, hogy ezáltal lehetővé tették ezt a technikai felújítást közösségi házunkban.

Továbbra is szeretettel várjuk programjainkra, rendezvényeinkre honfitársainkat!