Gyászjelentés: Tüttő György atya R.I.P.

Mély fájdalommal tudatjuk a kedves testvérekkel hogy korábbi lelkipásztorunk, Tüttő György atya november 14-én, 92 esztendős korában elhunyt. Tüttő atya 1986-tól 20 éven át volt az angliai magyar hívek főlelkésze, és elévülhetetlen érdemeket szerzett közösségünk építésében. Isten nyugosztalja!

A gyászmisére és végső búcsúra Tüttő atyánktól december 14-én csütörtökön délután 12.30-kor került sor az Our Lady of Grace and St Edward’s templomban. A gyászmisét a plébánia nagytermében egy álló fogadás követte.
Köszönjük minden jelenlévőnek a részvétet!

Tüttő György – bibliográfia

Született: Újfalu Major, Bókaháza mellett, Zala vármegye: 1925. szept. 26.

Elhunyt: 2017. november 14 London.

Általános iskoláit Fülén és Rigácson végezte. A gimnáziumot 1937: a veszprémi piaristáknál kezdte. 1944 őszén besorozták katonának, orosz fogságba esett a romániai Jassiban (Jászvásár) és 1945. IX: szabadult. A veszprémi szeminárium kispapjaként pótérettségit tett a székesfehérvári ciszterci. gimnáziumban. 1946: dr. Bánáss László püspök az ausztriai Innsbruckba küldte, hogy az ottani jezsuita kollégiumban (Canisianum) és az egyetem teológiai fakultásán folytassa tanulmányait.

  1. június 29. dr. Paulus Rusch, innsbrucki püspök Bregenzben (Vorarlberg) szentelte pappá. Mivel Mogyarországra nem térhetett haza, 1952: főként anyagi okokból abbahagyja egyetemi tanulmányait és rövid ideig Wolfurtban (Vorarlberg) káplán.
  2. február 23-án az akkori nottinghami püspök: dr. Edwards Ellis meghívására Angliába ment. Nottinghamben a Jó Pásztor plébánián káplán.

1959: Londonban Ispánki Béla angliai magyar főlelkész mellett kisegítő lelkész.

1965: visszatért a nottinghami egyházmegyébe, s plébános lett.

1966: Retfordban iskolát és plébániaházat épített;

1974: Sutton-in-Ashafieldben; 1979: Leicesterben Szent Patrik templom plébánosa.

Ispánki Béla halála (1985. V. 9.) után a külföldön élő magyar katolikusok püspöke, Irányi László kikérte a nottinghami egyhm-ből és1986. IX: kinevezte angliai magyar főlelkésszé.

Az Angliai Római Katolikus Magyarok Egyesületének lelkivezetője, mint egyházközségi elnök.

1989: pápai prelátus, 1993. XI: a MKPK-tól a Pro Ecclesia Hungariae érmet, 1995. IX. 2: a M. Közt. Érdemrend középkeresztjét kapta.

  1. április hónapjában visszavonul az aktív lelkipásztorkodástól és mint nyugalmazott lelkész tovább segíti a lelkészség munkáját.
  2. augusztusában bevonul a brentfordi katolikus szociális otthonba és itt tölti élete utolsó pár évét, amikor 2017. november 14-én, szentségekben megerősödve visszaadja a Teremtőnek a lelkét.

Tüttő György atyát – Magyarországon – Sümegen fogják örök nyugalomra helyezni. R.I.P.

                                 Angol nyelvű könyvei Medjugoréval foglalkoznak.

  1. – Medjugore, Our Lady’s Parish. London, (Medjugorje, a Szűzanya Plébániája)
  2. – Medjugore, School of  Prayer. (Medjugorje, az Ima Iskolája)
  3. – Living the Gospel with Our Lady. – (Élni az Evangéliumot a Szűzanyával)
  4. – The Message of Medjugore and Pope John Paul II. (Medjugorje Üzenet és II. János Pál Pápa)
  5. –Mary the Teacher of Jesus. (Mária, Jézus tanítója)
  6. –Mary and Reneval (Mária és a Megújulás)
  7. – Our Lady’s School of Love. (A mi Asszonyunk, a Szeretet Iskolája)